Blog

Blog

Amikor lekapcsol az agy

Vettél már részt olyan előadáson, ahol egyszer csak már hiába szerettél volna, nem tudtál tovább figyelni?
 
Én sok tanfolyamot és előadást tartottam már. Észrevettem, hogy amikor egész naposra terveztem az előadásokat és nagyon sok volt a tananyag, délután 3 felé a résztvevők nagy része lekapcsolt. Elveszett a kíváncsiság, aktivitás. Nem élvezték, nem voltak ötleteik. Látszott az arcukon egyfajta enerváltság. Megértettem azon nyomban és korrigáltam. Annak az utolsóórának már nem sok értelme lett volna. Így a többi alkalmat is lerövidítettem és betettem egy pótnapot.
 
Nem azért tanultam annyi ideig emberismeretet, hogy ne vegyem figyelembe a résztvevők adottságait.
Ismerem a saját Kronómat is, és kiszámolom a résztvevőkét is. Mindenkitől el szoktam kérni a születési dátumát, hogy lássam, milyen összetételű a csapat. Én sokat bírok, az agyam szinte kifáraszthatatlan. De nem mindenki ilyen. Nem magamat kell alapul venni. 
 
A fizikai természetem pedig rugalmas. Így is jó, úgy is jó. Ezért nem ráz meg egy ilyen változtatás, könnyen alkalmazkodok. Sőt!
 
Akkor ott tanultam belőle.  Manapság tanfolyamaim már úgy zajlanak, hogy hétköznap esténként 3 órára jövünk össze és a 3 órán belül is tartunk kétszer öt perc szünetet. Ezalatt mindenki feltöltődik. Ugyanis a gyakorlatias emberek agya kivirul ettől, újra terhelhetők lesznek. Ők sok kis szakaszban szeretik dolgoztatni az agyukat. Az ő szellemi típusuk arra lett kitalálva, hogy rövid távon teljesítsenek jól. Ez az agyi beállítódás akkor a leghasznosabb, amikor az életben valami gyors, ügyes megoldásra van szükség.
 
Nézd meg a Kronó képletedet a Kronó munkafelületen. Figyeld meg, mekkora a szellemi terhelhetőséged (Esetleg a hozztartozóidat / tanítványaidat / kollégáidat is kiszámolhatod.
Ha valamelyik Gyakorlatias típusba tartozol, akkor vedd figyelembe az agyad terhelhetőségét, hogy a legjobbat hozd ki magadból, ne legyél fejfájós.
 
Figyelmeztetés: akinek kevés a szellemi energiája, az nem buta. Nincs köze a terhelhetőségnek az okossághoz. Csak másképp működik és másra való.
 
A terhelhető agyú Produktív embereknek is szükségük van a Gyakorlatiasokra. Ugyanis a Produktívok mindig újabb és újabb ötleteken gondolkoznak, tervezgetek és olykor elvesznek a részletekben. Vagy soha nem valósulnak meg a terveik. 
 
Ha meetingeket, tanfolyamokat tartasz, akkor úgy kell szervezned, hogy mindenki számára élvezetes legyen és el is jusson hozzájuk az információ.
 
Az egyik mesterem rendszeresen három és fél órás előadásokat tart a meditációs csoportunkban. Nekem ezzel nincs semmi gondom, de látom az embereket, ahogy lekapcsolódnak, türelmetlenek.
Sokszor vannak vizualizációs feladatok, máskor pedig samata meditációt vagyis egyfajta összpontosított meditációt csinálunk. A gyakorlatiasak sokszor panaszkodnak, hogy ők nem tudják elképzelni azt a sok részletet, amire kérték őket. Nekik jobban bejön a légzés figyelés. Ők sokszor azt hiszik, hogy velük valami baj van. Pedig dehogy! Ugyanolyan jó buddhisták lesznek, ha nem bonyolítják túl a gyakorlatot, csak rálelnek a tudatuk valódi természetére. Majd a produktívak végig csinálják a hosszú és bonyolult vizuális gyakorlatokat. Mert nekik meg az lesz a jó.
 
Világosodjon meg mindenki a maga módján!

Ha szeretnél a témában további érdekes információkat olvasni és szeretnéd rendszeresen megkapni az aktuális bioritmusodat, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre

Payment

Analysis

Worksheet

Course

Videos

Blog

Miért nem tanul meg egyetlen magyar szót sem?

Járj a saját cipődben! Nem biztos, hogy olyan vagy mint mások

Az önismeret csökkenti a bűntudatot

Ez a weboldal cookie-kat használ a felhasználói élmény fokozása érdekében