LotuszElvalaszto

Blog

Blog

Az elvárásoknak való megfelelés

Ha egy gyerektől sorozatosan megkövetelik, hogy egy bizonyos módon viselkedjen, akkor előbb-utóbb igazodik az elvárásokhoz. Az a szülő, aki öntudatlanul eldönti, hogy a gyerekének milyennek kell lennie, az képes átformálni a gyermeke személyiségét.

Ez pedig egy folyamatos maszk- vagy stressz-viselkedés lesz a gyerek részéről.

A szülő azáltal, hogy olyan gyereket nevel, aki megfelel az elvárásoknak, megváltoztathatja a gyermek önmagáról alkotott képét is. Azok, akik ilyen gyerekként ilyen elnyomásban részesülnek, hajlamosak olyan pályát választani felnőttkorukban, ami a szüleiknek ugyan megfelelő, nekik viszont csöppet sem - hiszen nem illik az eredeti természetükhöz. Ebből aztán boldogtalanság, függőség, lázadás, betegség, depresszióra való hajlam … alakulhat ki.

Tökéletes anya – tökéletes gyerek

Az érzékeny Rózsa nagyon szeretett volna tökéletes anyuka lenni és ehhez tökéletesen akarta nevelni a gyerekét. Rendszeresen rászólt a kisfiára: „Játsszál csendesebben!” Máskor úgy, hogy: „Robi! Nem a falu végén vagy a bolondokházában vagy!”

Amikor Rózsa először hallott a személyiségtípusokról, a fia már 15 évesen a középiskolába járt. Ekkor döbbent rá, hogy a gyönyörű utódja élénk és terhelhető Hélikus adottságú, aki együtt akar lenni másokkal. A szórakozáson és a bohóckodáson keresztül kapcsolódik az osztálytársaihoz.

Miután felismerte ezt, még volt ideje felhagyni azzal, hogy saját képére formálja az immár kamasz fiút. Ehelyett hagyta, sőt, biztatta, hogy Robi kibontakoztassa a személyiségét és felfedezze a Hélikusságából fakadó nyitottságot, örömöt, rugalmasságot.

Ha Rózsa előbb ismerte volna Kronobiológiát, vagyis a vérmérsékleti típusokat, több vidám percet élt volna át anyaként a gyermekével. Viszont még így is maradt némi ideje korrigálni.

Én abban hiszek, hogy a gyermekek a sérülés vállalásával születnek le a Földre. Épp ez a gyermekkori sérülés lesz az a téma, amin majd dolgozniuk kell felnőttkorukban. Ez biztosítja az életfeladatot. Azután, hogy Rózsa a megfelelő módon fog viszonyulni a továbbiakban a fiához, Robinak még biztosan marad elegendő sérülése, tanulni és tapasztalni valója. 

Ha szeretnél a témában további érdekes információkat olvasni és szeretnéd rendszeresen megkapni az aktuális bioritmusodat, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.

Előfizetés

Személyiségteszt

Munkafelület

Tanfolyam

Videók