Lotus

Blog

Blog

Drámai percek a „Konyhafőnökben”

Ti is nézitek a „Konyhafőnököt”? Elgondolkoztatok már azon, hogy mennyire jól láthatóvá válik egy egyéni főzés, vagy egy csapatmunka során, hogy ki milyen ember? Ki hogyan működik egy adott helyzetben?
 
Nézzük meg a történéseket most egy kicsit más szemüveggel, a Kronobiológia segítségével.
szerző: Garabuczi Anikó, aki Kronós szemmel nézi a TV-t
 
Nézzünk TV-t kronós szemmel!
 
Néhány hete felfigyeltem arra, hogy Rácz Jenő Michelin- csillagos séf és Járai Máté Jászai Mari-díjas színész, mennyire egymásnak feszültek. Ez nem is az első eset volt! Már a „Nyerő páros” c. műsorban is előjöttek az ellentétek. Olyannyira kiakadtak egymásra, hogy egy évig nem is beszéltek egymással.
Aztán jött a „Konyhafőnök”. A műsor során aztán ismét kiéleződtek az ellentétek. Persze a tv csatorna is rájátszik az ilyesmire! Hová is kerülhetne Máté, ha nem Jenő csapatába? Hangsúlyozták is kellően a korábban történteket.
 
1. Járai Máté 
fizikai adottság: Mimózikus 
érzelmi adottság: Empatikus 
intellektuális adottság: Gyakorlati gondolkodó
 
2. Rácz Jenő
fizikai adottság: Hélikus 
érzelmi adottság: Diplomatikus 
intellektuális adottság: Gyakorlati gondolkodó
 
A két szakács ellentétes fizikai vérmérséklete
 
Ha megnézzük a két férfi fizikai, érzelmi és intellektuális adottságait, nagyon érdekes dolgokra bukkanhatunk.
 
Máté „Mimózikus” fizikai adottságokkal született, mely azt jelenti, hogy érzékeny, kevésbé bírja a stresszt. Zavarhatja a hangos szó, az erőteljesebb megnyilvánulás.
Na, és ott van Jenő, aki „Hélikus” adottságokkal született. Könnyen terhelhető, rugalmas, a legtöbb helyzetben, vezető alkat.
 
Ők egymás ellentétei. A Kronó úgy fogalmaz, hogy egymás árnyékai. Ha lerajzoljuk egy körben az összes adottságot, akkor az egymással szemben ábrázolt adottságok jelentik egymás árnyékait. Ezek azok a tulajdonságok, működési mechanizmusok, amiket a legnehezebb megértenünk a másikban.
 
Egymás érzelmi árnyékpárjai
 
Nem is beszéltünk még az érzelmi adottságaikról, ami tovább árnyalja a fizikai adottságokat (ami egyébként a legmeghatározóbb adottság). Érzelmileg Máté „Empatikus”, Jenő pedig „Diplomatikus”. Szintén árnyékai egymásnak. Teljesen máshogy működnek ezen a szinten is. Máté együttérzőbb, ráhangolódik másokra, míg Jenő inkább a saját érdekeit képviseli, önzőbb. Érthetetlenek egymásnak. Tehát Máté finom, antennás fizikai tulajdonságaira az érzelmi ráhangoltsága rátesz még egy lapáttal az amúgy is érzékeny temperamentumára.
 
Mi is történt? Jenő már megint nagyon határozattan, kritikusan – bár szerintem igazságosan – nyilvánult meg. Egyébként Jenő mással is ilyen. Nem sikerült jól Máté főztje és Jenő ezt szóvá is tette.
 
Máté teljesen kibukott. Úgy érezte, hogy őt direkt szekálják! Még azt mondta, hogy itt a pont, amikor leveszi a kötényét és elmegy. Vannak egyébként, akiket a kritika inspirál, felébreszt, nem veszik magukra az ilyesmit. Nem így a Mimózikus Máté, aki együttérzést vár másoktól- hiszen ő így működik!
Aztán jött egy fordulat. Jenő séftársaival is beszélt a történtekről. Láthatóvá vált – de Máté maga is megfogalmazta – hogy neki a bíztató szó sokkal többet ér és sokkal jobban inspirálja, mint a kőkemény kritika.
 
Láss csodát! Jenő már a következő alkalommal elkezdte bíztatni Mátét. Elmondta a hibákat, de mégis támogatóbb, segítőbb volt a kritika, mint korábban. Máté is talán magába szállt, hogy nem szabadna mindent ennyire magára vennie.
 
Sorstani kapcsolatuk is van
 
Még egy érdekesség! A születési dátumokból nem csak az adottságok számolhatók ki, hanem bizonyos „markerek” is, melyből látszik, hogy az egyes szinteken milyen kapcsolódás van két ember között. Ők fizikai és érzelmi szinten is kapcsolódnak, ami azt jelenti, hogy nagyon erős hatással vannak egymásra. Egyébként tanulói-tanítói kapcsolódásban vannak.
 
Elgondolkoztató, hogy milyen találkozások vannak az életben és hogyan hatunk, hathatunk egymásra, ha nyitottak vagyunk egymásra. Azonban a Kronobiológia sokat segíthet a megértésben!
 
Garabuczi Anikó, Orosháza aki Kronobiológia tanfolyamot végzett és lelkesen alkalmazza is a tanultakat

Ha szeretnél a témában további érdekes információkat olvasni és szeretnéd rendszeresen megkapni az aktuális bioritmusodat, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre

Payment

Analysis

Worksheet

Course

Videos

Blog

Csupán egy reggel hány konfliktust élsz át?

Te legyél elégedett vagy a gyerek boldog?

Ki mennyit ül a fenekén?