Blog

Blog

Te szerettél aludni az Óvodában?

Te szerettél aludni az Óvodában?

 

20-30 évvel ezelőtt is pont olyanok voltak a gyerekek, mint ma. Néhányan alig várták, hogy ebéd után az óvó néni mesét mondjon és egy jót durmolhassanak, a többi ek pedig kínlódtak. Pontosabban feküdtek a kiságyban a takaró alatt. 
 
Sok gyerek képtelen elaludni az óvodában. Nem fárad, el nem igényli az alvást. Néhány óvodában elkülönítenek egy kis szobát azok számára, akik nem fekszenek le. Egy óvó néni panaszkodott nekem egyszer, miszerint számára ez a kérdés a legnehezebb a munkája során. A gyerekek is és a szülők is nyaggatják, mert az egyik gyerek akar aludni, a másik nem. Az egyik szülő hazaviszi a gyerekét, így menti meg az ebéd utáni kínlódástól. A másik azért viszi haza, hogy a gyereke nyugodtan tudjon aludni, mert a mozgolódók zavarják. 

Vajon kinek van igaza?

 

Ez egy véget nem érő megoldatlan vita. Vajon kinek van igaza? 
Én tudom erre a választ. 
A választ pedig úgy hangzik, hogy senkinek. 
 
A nagy 2. csakra értékkel rendelkező emberek szívesen alszanak, ők szeretnek egy helyben lenni. Ez is energiát igényel. Ők ezt az energiát többek között erre szánják.  
 
A kis energiájú emberek szintén szeretnek délben egy kicsit szunyókálni. Addigra ugyanis elfáradnak és szükségük van egyfajta újra-töltekezésre. 
 
- A terhelhető gyerekek, akik nagyon kicsi fékkel (2. csakra) születtek, azoknak viszont a napközbeni alvás maga a pokol. 
 
Tehát a fent említett óvó néni számára megoldás az, ha az ovis beiratkozáskor elkéri mindenki születési dátumát és a Kronó kalkulátorral kiszámolja az összes gyerek képletét. Vajon milyen összetételű lesz a csoport. Kik lesznek izgágák, szaladgálósak, harsányak, nyughatatlanok? Kiket kell majd lefárasztani, sokat mozgatni? Hány gyerek igényli majd a pihenést, a csendesebb foglalkozásokat, az ebéd utáni alvást, ...? 
 
Ha eszerint bánik majd minden gyerekkel már a kezdet kezdetétől, ahogy az összhangban van azzal a kis emberrel, mennyivel kevesebbet fog feleslegesen idegeskedni, hiábavalóan rábeszélni és fegyelmezni. Aki ismeri a vérmérsékleti adottságokat, annak mindig lerövidül a többi emberhez vezető útja és kevesebb a konfliktusa.
 
A Kronobiológia módszerére a szülőknek, pedagógusoknak, edzőknek és a tanácsadóknak van a legnagyobb szüksége. Mennyivel kevesebb szenvednének a gyerekek, de a velük törődő felnőttek is, ha ismernék a gyerek megváltoztathatatlan temperamentumát és az ebből fakadó szükségleteit.

Ha szeretnél a témában további érdekes információkat olvasni és szeretnéd rendszeresen megkapni az aktuális bioritmusodat, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre

Payment

Analysis

Worksheet

Course

Videos

Blog

Miért nem tanul meg egyetlen magyar szót sem?

Járj a saját cipődben! Nem biztos, hogy olyan vagy mint mások

Az önismeret csökkenti a bűntudatot

Ez a weboldal cookie-kat használ a felhasználói élmény fokozása érdekében